Vad är MRSA?

MRSA är förkortning för Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, som är en stafylokockbakterie som är resistent mot antibiotikumet methicillin samt andra vanliga antibiotika. Stafylokocker är vanligt förekommande bakterier på hud och slemhinnor. MRSA förekommer sedan länge hos människor, men sedan något decennium har en särskilt sorts MRSA påvisats hos lantbruksdjur, och i synnerhet hos grisar. Denna sorts MRSA kallas Livestock-Associated-MRSA (LA_MRSA) eller stordjurs-MRSA.

Gård & Djurhälsan driver i samarbete SVA programmet SvarmPat. Verksamheten finansieras via anslagsmedel från Jordbruksverket. SvarmPat är en förkortning som står för ”Svensk antibiotikaresistensmonitorering av patogener hos lantbrukets djur”. Samarbetsprogrammet etablerades redan 2005.

Syftet med SvarmPat är att motverka utveckling och spridning av resistens mot antibiotika hos sjukdomsframkallande bakterier hos lantbrukets djur. Verksamheten bedrivs genom övervakning och dokumentation av resistens hos bakterier från lantbrukets djur. Prover samlas in och analyseras i olika studier inom relevanta områden där kunskapen behöver stärkas.

Inom SvarmPat har det tagits fram en sammanställning över vanliga frågor och svar om MRSA. Den finns att läsa på Gård & Djurhälsans hemsida

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår