Miljö och skötselfaktorer

Djurens miljö har stor betydelse för uppkomsten av smittsam sjukdom, då den dels kan gynna eller missgynna smittämnens överlevnad, dels påverka djurens känslighet för smittämnena.

Olika smittämnen gynnas av olika miljöfaktorer

Många smittämnen gynnas av hög fuktighet, men påverkas negativt av solens UV-strålar. Vilka miljöfaktorer som bidrar till att smittämnen överlever länge varierar dock beroende på vilket smittämne det rör sig om. Olika miljöfaktorer kan även ha indirekt betydelse för smittspridning genom att  gynna insekter eller andra djur som kan sprida smitta. Till exempel är våt- och sankmarker sådan miljö som snäckor trivs i, vilket innebär att stora leverflundran (som är beroende av snäckor i sin livscykel) kan ha lättare att etablera sig.

Miljöfaktorer som sänker djurens motståndskraft

Miljöfaktorer som sänker djurens motståndskraft mot infektioner är bland annat dålig luft eller extrema temperaturer. Klövar som utsätts för mycket fukt blir lättare infekterade av olika bakterier. Vass inredning eller vassa strån i fodret kan skada hud eller slemhinna och därigenom skapa en inkörsport för olika smittämnen.

Smittryck

Begreppet smittryck används för att beskriva hur stor mängden smittämne är i en djurgrupp och deras omgivning. Ett högt smittryck betyder att mängden smittämne är stor. Smittrycket ökar om ett eller flera djur är sjuka, eftersom smittämnet då förökar sig i djuren och utsöndras till miljön. Beroende på hur tåligt smittämnet är kan det även överleva och ansamlas i djurens omgivning, vilket också innebär ett ökande smittryck.

Faktorer såsom dålig hygien eller hög beläggning i djurstallarna kan bidra till ett högre smittryck, vilket kan göra att fler djur insjuknar än vad som annars skulle ha varit fallet. I en sämre djurmiljö har också smittämnen generellt lättare att sprida sig och överleva i både djur och ströbädd.

Skötselrutiner som förebygger smitta

God och regelbunden rengöring av stallutrymmena minskar smittrycket. Likaså kan en genomtänkt betesanvändning innebära minskat smittryck (i form av parasitbörda) på betesmarkerna.

Goda skötselrutiner inkluderar utöver att hålla djurens miljö så ren och torr som möjligt, även att reglera temperatur och ventilation i byggnaderna.

<< Tillbaka till föregående sida

Smittämnen kan finnas kvar i miljön där djuren vistats.
Olika smittämnen kan överleva olika länge i miljön. Efter en tid har en del av smittämnena oskadliggjorts.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår